Dodali ste proizvod u korpu

Watch Blog

Na kojoj ruci se nosi sat?

27. Jul 2023.

Podeli članak:

Društvene norme su nešto što nam često omogućava da budemo verodostojni pripadnici određene zajednice, pa se tako nameću mnoga pravila koja bi trebalo da poštujemo, ali šta je sa nošenjem satova?

  • Na kojoj ruci se nosi sat i kakva su pravila po tom pitanju?

Verujemo da se i vama desilo da prisustvujete potpunom iščuđavanju okoline i društva kada neko nosi sat na desnoj ruci.

Dakle, vlada opšte društveno nepisano pravilo da se sat nosi na levoj ruci, ali mnogi ne znaju zbog čega je to tako, a još manje o tome da ovo nema nikakve veze sa bontonom niti nekim drugim socijalno prihvatljivim normama.

Pre nego što nastavite sa čitanjem teksta i upoznavanjem sa pravilima oko toga na kojoj ruci se nosi sat, proverite sjajan asortiman naše Watch prodavnice satova.

Kod nas možete pronaći odličan izbor modela najpoznatijih svetskih brendova, bilo da su vam potrebni muški satovi ili ženski satovi.

 Zašto se nosi sat na levoj ruci – istorijska pozadina

Odgovor na pitanje zašto se nosi sat na levoj ruci zapravo ima istorijsku pozadinu i potpuno logično objašnjenje, što ipak ne znači da je ovo pravilo koje je kao uklesano u kamen.

Za početak je potrebno da se vratimo nekoliko vekova u nazad, tačnije u 14. ili 15. vek, a sve zavisi od tačnosti podataka. U svakom slučaju, u ovom periodu između dva veka nastaju prvi modeli satova, sa tim da su bili mnogo drugačiji od onih kakve danas poznajemo.

Tadašnji modeli su bili isključivo džepni sa mehanizmom za ručno navijanje, dok oni ručni satovi nastaju tek početkom 20. veka.

Ručni modeli su nastali kao potreba ljudi da saznaju koliko ima sati i to na mnogo praktičniji način – tako što će samo pogledati ka svom zglobu, bez potrebe da konstantno vade sat iz džepa.

Ovo je bilo naročito pogodno za fizičke radnike!

Krunica džepnih modela se nalazila na poziciji 12, što će se promeniti sa nastankom ručnih modela, gde se ona pomera na poziciju broj 3, odnosno na desnu stranu.

Kako su novi ručni modeli i dalje bili potpuno mehanički, tačnije zahtevaili su redovno navijanje, krunica je bila i ostala izuzetno važna, a posebno njena pozicija na satu.

Mehanizam na ručno navijanje je tada bio jedina opcija za izradu i funkcionisanje satova, sa ujedno malim rezervama rada, što je uticalo na to da su korisnici redovno morali navijati svoje satove, makar po nekoliko puta dnevno.

Časovničari su ovo znali i želeli su da korisnicima olakšaju.

Naime, s obzirom da je stanovništvo pretežno desnoruko, smatrali su kako je krunicu najbolje staviti na desnu stranu kućišta, a njome manipulisati jačom desnom rukom, dok se sat nalazi na levoj ruci.

Tako je nastala inicijalna ideja iz čisto praktičnih razloga, koja se kasnije prihvatila kao društveno pravilo – da se sat nosi na levoj ruci!

Na kojoj ruci se nosi sat od kada nastaju automatski i kvarcni modeli?

Tridesetak godina nakon nastanka prvih ručnih modela sa mehanizmom za ručno navijanje dolazi do napretka u tehnologiji i na tržište se plasiraju modeli sa automatskim mehanizmom. Oni su omogućili navijanje samim tim što se sat nosi.

Revolucionarno otkriće u svetu časovničarstva dešava se 1969. godine kada nastaju prvi modeli sa kvarcnim mehanizmom. Oni su omogućili rad na baterije, tako da potreba za navijanjem potpuno nestaje.

Krunica sa desne strane kućišta postaje značajno manje neophodna nego što je to bio slučaj kada su nastali prvi ručni modeli, a ona se kasnije pretežno koristi za podešavanje različitih funkcija i vremena.

Zašto se sat nosi na levoj ruci – nekoliko praktičnih razloga

Iako se realna potreba za nošenjem satova na levoj ruci izgubila, zagovornici neophodnosti nošenja po ovom principu ipak imaju nekoliko argumenata koje želimo da vam prikažemo:

  • ukoliko se sat nalazi na desnoj ruci, koja je češće dominantnija kod većine ljudi, potencijalno dolazi do mogućnosti za oštećenjima tokom obavljanja raznih poslova;
  • skidanje, stavljanje, otkopčavanje i zakopčavanje praktičnije je kada se sat nalazi na levoj ruci ukoliko ste naravno desnoruk;
  • ukoliko ste desnoruk, većinu poslova ćete obavljati desnom rukom, pa će vam biti znatno lakše da pogledate koliko je sati ka levoj ruci;
  • prema jednom predanju, džepni modeli su se nekada nosili u levoj strani kaputa, pa je prema tome ostalo pravilo da se i ručni nose sa iste, leve strane.

I sami procenite koliko su ovo realni razlozi da bi se reklo da je pravilno nošenje sata isključivo na levoj ruci. Objektivno posmatrano, ove razloge ne možemo navesti kao dovoljno snažne da bi nošenje sata na levoj ruci postavili kao jedino pravilo.

Na kojoj ruci se nosi sat – žene i muškarci

Odgovor na kojoj ruci se nosi sat žene će možda još više zanimati nego muškarce, s obzirom da su pripadnice nežnijeg pola mnogo više informisane o svetu mode i uvek žele da znaju koji su najnoviji trendovi i nepisana pravila.

U ovom slučaju slobodno možemo reći da ne postoji utvrđeno pravilo koje kaže da se sat mora nositi na levoj ili desnoj ruci. Dakle, odgovor je isti bilo da vas interesuje na kojoj ruci se nosi sat muški ili ženski model.

I na kraju – na kojoj ruci nositi sat?

Po svemu sudeći, iako postoji nepisano pravilo i opšte prihvaćena društvena norma da se satovi nose na levoj ruci, objektivno posmatrano, sve je zapravo stvar ličnog izbora.

Iako će možda mnogima biti čudno što ste se odlučili na desnu ruku, slobodno ih malo bolje informišite i dajte im uvid u informacije koje ste i sami saznali u našem tekstu.

Sada kada ste dobili korisna saznanja, pravo je vreme da pogledate kompletnu ponudu satova na našem sajtu i odaberete model po svom ukusu. Obavezno dobro istražite i pogledajte sve važne specifikacije modela kao što su materijal stakla, narukvice, vrsta mehanizma, cena, funkcije.

Bogata ponuda brendova vam omogućava da pronađete model koji će vam savršeno odgovarati!

Kupovinu možete obaviti u nekom od naših prodajnih objekata u Beogradu ili još praktičnije i efikasnije online, a u tom slučaju proverite i kako izgleda isporuka!